tiistai 11. maaliskuuta 2014

Iloiset uutiset

Elänlääkäri soitti ja arvatkaas mitä, tulokset tuli ja Rufuksella ne olivat NEGATIIVISET!! Mutta eipäs vielä hurrata liikaa, koska kalliin hinnan takia ei otettukkaan tuota tritrichomonas foetus testiä, hinta olisi ollut 140euroa lisää. Giardia ja muut sisäloiset ovat siis hus poissa ja huh tätä iloisuutta. Nyt pitää lopettaa Rufuksen lääkkeiden anto paitsi jatketaan vielä eläinlääkärin määräämillä raksuilla, ravintolisällä ja tietysti jatketaan siivousta. Viikonloppuun asti katsellaan, että meneekö maha huonompaan vaiko parempaan ja jos huonompaan täytyy ottaa uudestaan testit ja myös tuo tritrichomonas foetus. Cocolle aion vielä syöttää axiluria ja trikozolia jonkin aikaa ja testit otetaan ensiviikolla. Pitäkääpä meille peukkuja!

Nyt voi ottaa rennosti

Cocopops on nyt ollut meillä parin päivän päästä kuukauden ja tullessa poitsulla oli painoa 1,70kg. Poitsu on pyöristynyt ja kasvanut aivan hirmuisesti tuosta ja onkin jo kauhian isopallero. Mitattiin eilen Cocon paino ja vaaka näytti jopa 2,5kg! Aika hyvin on painoa tullut vaikka kaiken maailman öttimönkiäiset on lymyillyt mahassa. Cocosta tulee kyllä varmasti kaikista isoin Ragdoll mitä maapäällään kantaa, ainakin toivon.

 Tehdäänpä Cocosta pullataikina

Hauskaa viikkoa teille lukijoille, olette ihania, kun ootte tsemppaillu meitä ja muutenkin tukeneet, ootte parhaita! <3


20 kommenttia :

 1. Päivän paras uutinen!!! :))))) Voi miten olen toivonut, että kaikki olisi teillä pian taas kunnossa, ja nyt näyttää kyllä niin hyvältä! Olen yhtä suurta peukkua, että Coconkin tulokset ovat sitten negatiiviset, ja pääsette pian nauttimaan ihanasta paijailuelosta ilman huolia ja murheita! Nuppu menee varmasti onnesta sekaisin, kun kerron tämän iloisen uutisen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin ollaan iloisia!! Nyt vaan hirveät peukut sille ettei ole tuo tritri, se nimittäin olisi aika menoa. :( Oon nyt aika varma ettei Cocollakaan oo mitään enään, mutta varmuudeksi en uskalla vielä lääkkeitä lopettaa! Nyt on Nupullakin hyvä olla, kun ei tarvitse niiin paljoa enää pelätä nettipoikkiksen puolesta<3

   Poista
 2. Jes, loistavia uutisia!! :) Tai no, jokuhan siellä kai kuitenkin on vialla(?) mutta eipä ainakaan giardia! :) Pidän peukkuja että Ruffe kuntoutuisi pian eikä siellä ainakaan majailis sitä vielä hirveämpää alkueläintä.

  Yritin tuossa just punnita Pumpulia, sama tyyli ku teidän kuvassa sai tulokseksi noin 2,4kg (heilui kyllä vimmatusti ja yritti koko ajan pois) mutta henkilövaaka taas näytti 1,9kg (jonka jälkeen laitoin siihen avaamattoman 2kg jauhopaketin ja näytti sillekin 1,9kg :D)... Tiedä sitten paljonko painaa, hoikka on ainakin, varmasti tää ripulirumba verotti kun monta päivää joutu olemaan pelkällä sei-kana kuurillakin silloin pian meille tullessaan :(

  Mitä muuten Coco syö ja onko ahne? :) Joko Ruffelle maistuu ruoka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lääkärin soitto oli kyllä kiva juttu kun tuli kivoja uutisia. En ole oikein varma että onko nyt mikään enään vialla, vai johtuuko tämä nyt vaan siitä että Giardia vähän yli kuormitti Rufuksen mahaa ja siksi se onniin herkillä.. Rufus syö nyt eläinlääkäristä ostettuja raksuja jotka on tehty löysälle mahalle, muuta Ruffe ei nyt saisi syödä ellei sitten samaa märkäruokaa, mutta se onniin kallista joten syötetään vain raksuja. Raksuja menee jonkun verran, mutta ei kuitenkaan mitään suuria määriä :(

   Musta tuntuu että pumpuli saattaisi painaa tuon 1.9kg, koska Coco ei ole ainakaan mikään laiha tapaus.. Ihan hirveä pallomaha nimittäin, takaapäin kun katsoo kun se kävelee niin maha vain tulee sivuilta.. :D Coco on tosi ahne ja meillä ollaan syöty nyt noita broilerin sydämmiä joita aletaan syöttään taas kummallekkin kunhan mahat saadaan ensin kuntoon. Coco syö nyt samoja raksuja kuin Rufus ja sitten kun mahat taas kuntoutuu niin syötetään Applawssin kitten raksuja Cocolle ja Adult raksuja Ruffelle, märkäruokana sitten noita broilerin sydämmiä ja kivipiiraa. Kaapista löytyy myös animonda carnyn märkäruoka purkkeja ja niitäkin aiotaan syöttää sitten kun poitsut ovat terveitä. :)

   Poista
 3. Hyvä juttu! Kyllä se minu tsemppaaminen auttoi XD Heheh! Eli tässä tapauksessako negatiivinen on parempi kuin positiivinen? (minä pöljä :P) Coco kyllä on iso suloinen karvapallo!!! Toivottavasti Rufus alkaa olla parempaan päin :) Ja minähä sanoin että parempiakin päiviä tulee ;P Nyt vain sitten tsemppiä lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti auttoikin! Joo tässä tapauksessa negatiivinen on parempi, koska testeistä ei löytynyt giardiaa eikä muita :) Coco kiittää ja samaa toivotaan Ruffesta, kiitos tsempeistä! Ja olit kyllä oikeassa paremmista päivistä vaikka ei tätä vielä ehkä ole ihan kokonaan nujerrettu :)

   Poista
 4. Jaahas, meillä ollaan taas ripulilla! :( Ripuli on onneks tummaa, ei vaaleaa mut kuitenkin ihan täysin löysää. Mä niiiiiin toivon että tää johtuis vaan kuivamuonasta, nyt ku pikkuhiljaa alettiin sitä taas lisäämään ruokavalioon niin meni löysälle.

  Tää on NIIN rasittavaa, menee melko tehokkaasti kaikki ilo lemmikin omistamisesta kun elämä on yhtä paskaperseen pesua ja jälkien siivousta (nytkin Pumpuli kerkes juosta ympäri kämppää ennen pesua ja paskaa aika monessa paikassa, ei kun lattioiden pesu ja pesukone jylläämään...).

  Hirveä stressi ku koko ajan pitää kuulostella et koska Pumpuli menee hiekkalaatikolle ja yrittää se siitä napata heti pesulle, huoh :( Taas on edessä pelkkä keitetty seiti ja kana ruokavalio, tosi hyväks varmasti kasvavalle pennulle :(

  Mikäs teillä on tilanne tänään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan kökkö, musta kyllä tuntuu että johtuu vaan nyt noista raksuista, kun on noiden pentujen mahat sen verran herkällä ja nyt varsinkin tuon giardian takia. Kannattaiskohan teiän käyä ostamassa eläinlääkäristä royal caninin tai hills idn raksuja ripuliin. Meillä nyt kummatkin syövät noita ja syötetäänkin varmaan aika pitkään jaa sen jälkeen varmaan jotain herkälle vatsalle kunnes siirrytään taas applawssin raksuihin.

   Niin onhan tää tosi rankkaa kun pitää pesutella koko ajan toisia, mutta kyllä tää tästä hoituu! Ei lannistuta :) Meilläkin kävi ekoilla viikoilla tota että paskaa oli vähän joka kohdassa kun Rufus ripulin jälkeen sotki itsensä ja teki spurtit ja juoksi ympäri asuntoa :D

   Ootteko ottanu Pumpulilta giardia testi? Eikös ne kannattas ottaa vai ootatteko että on viikko lääkkeiden loppumisesta? Kun teillä saa pieni vaan tuota kanaa ja seitiä niin ostakaa mustista ja mirristä multicattiä että pieni saa varmasti tarvitsemansa vitamiinit. Noissakun ei tarvittavia vitamiineja ole, voitte vielä kysästä myyjältä, että paljonhan kannattaa antaa ja vielä varmistaa tuon että eihän vitamiineja ole tuossa ruokavaliossa. Voitte myös antaa kerran viikossa kissalle raa'an kananmunan keltuaisen, se on ainakin Rufuksen herkkua pennusta asti ja keltuainen on kunnon vitamiinipommi! Keltuaispäivinä ei tarvitse antaa multicattiä :) Muistakaa vaan että valkuaista ei saa antaa raakana kissalle, mutta esim keitettynä kyllä.

   Meillä Rufuksen lääkkeet loppuivat siis eilen aamuun ja illalla tuli KIINTEÄ kakka, tänään poitsu ei ole vielä käynyt. Coconkin tarpeet on ollut tummia ja suhkot kiinteitä, taidetaan olla plussan puolella! Cocon lääkkeet taidan lopettaa viikonlopun aikana, kun trikozolia on syöty 10 päivää ja axiluria 5. Pitäisi mielestäni riittää, kun noita kuureja on jo tuossa ollut. Sitten ens viikolla otetaan vielä uuestaa Ruffelta giardia näyte ja Cocolta pari päivää myöhemmin. :)

   Poista
  2. Jotain tahnamallista pentuvitamiinia on tällä hetkellä, multicat vitskut meinasinkin ostaa kunhan tahna loppuu. Keltuaista ollaan välillä annettu, sellaisenaan ei jostain syystä Pumpulille kelpaa mutta ruokaan sekoitettuna on sitä suostunut syömään.

   Äsken tuli taas iso ja tosi löysä ripuliläjä, vaikka Pumpuli ei tänään ole syönyt oikeastaan mitään :( Aamulla vaan ihan vähän raksuja mitä oli illasta jäänyt. Ahdistaa ja pelottaa kyllä tosi paljon kun viimeks ennen giardialääkityksen alkamista oli ihan samanlaista ripulointia :(

   Ulostenäytteitä ei oo vielä viety tutkittaviksi, puhe oli eläinlääkärissä että kunhan lääkityksen lopettamisesta on kulunut viikko niin sit tutkitaan. Lueskelin netistä että giardia näyte pitää aina säilöä formaliiniin, saitteko sitä eläinlääkäristä vai jouduitteko ostamaan erikseen apteekista?

   "Cryptosporidium ja Giardia alkueläinten varalta tutkittavat ulostenäytteet vaativat erityissäilöntäaineen. Ennen näytteenottoa on syytä ottaa yhteyttä hoitavaan eläinlääkäriin, joka antaa 10 % formaliinia näytteen säilömiseksi sekä näytepurkin, johon näyte kerätään. Ulostetta kerätään kolmena peräkkäisenä päivänä samaan purkkiin. Purkkiin lisätään joka kerta formaliinia suhteessa 1 tl ripuliulostetta ja 3 tl 10 % formaliinia. Tutkimus tehdään IFAT-menetelmällä ja näytteitä tutkitaan yhtenä päivänä viikossa."
   http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten+terveys+ja+elaintaudit/naytteenotto-+ja+lahetysohjeet/koira+ja+kissa/tutkimukset+loisten+varalta

   Formaliinipurkit on kyllä tuttu juttu jo omien näytteidemme taholta :D

   Tosi hienoa muuten että Rufuksen vointi on jo noin paljon parempi!!! :)

   Poista
 5. No hyvä et vitamiinit kunnossa! hmh vitsi kun maha on huonona siellä, toivotaan nyt ettei ole uusinut 8( Tosi kivaa kun meille ei mainittu mitää mistään formaliinista ja piti laittaa kolmeen eri purkkiin ja säilöä vain jääkaapissa... Mitähännyt taas. pitää soittaa huomenna sinne lääköriin että miksi ne ei sitä antanut meille ja miksi evirassa sanotaan tuosta formaliinista. Mietityttää kyl kans et josse giardia säilyy joka paikassa kuukausia vuosia sun muuta ni mitense sit muka kakasta kuolee ilman formaliinia? Oon nyt taas ihan äimänkäkenä. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Mietityttää kyl kans et josse giardia säilyy joka paikassa kuukausia vuosia sun muuta ni mitense sit muka kakasta kuolee ilman formaliinia?"

   Arvaa vaan oonko kummastellu tuota samaa! :D Joku syyhän siihen kuitenki on kun eviran sivuilla niin ohjeistetaan ja ihmispuolella toimitaan myös samoin. Haettiin tänään eläinlääkäristä 10% formaliinia ja näytteet otetaan la, su ja ma. Maanantaina ne lähtee sitten tutkittaviksi. Ripulilla on Pumpuli edelleen :( Tuon eilisen viestini jälkeen ripuloi vielä kaksi kertaa illalla, kerran yöllä ja kerran tänään.

   Eläinlääkäri oli kuitenkin sitä mieltä että lääkitystä ei kannata alottaa uudelleen ennen giardian varmistumista, vahva antibiootti- / matolääkekuuri kun on pennulle melkoinen rasitus.

   Poista
  2. soitin tänää lääkärille ja kyselin tuosta formaliinista, kävi ilmi että meillä oli semmoinen kun pikatesti ja kun kakkaa säilytettiin alle viisipäivää kylmässä ei formaliinia tarvita, mutta jos lähetettäisiin eviraan näytteet niin sitten formaliini on pakollinen. Ajateltiin kans ottaa Ruffelta ens viikon alusta uudet testit ja tuo tritri juttu kans, kun eihän sitä keneltäkään olla vielä otettu niin tulisipa siitäkin sitten varmistus. Lähetetään tällä kertaa testit sit eviraan.

   Voi raukka Pumpuli kun on ihan ripulilla :( No jospa se ei olisi uusinut, Rufukseltakin tuli tänään iso läjä ripulia... Äh juurikun toivoin että olisi parempi. Toisaalta voihan nuo kaikki lääkkeet ja giardia olla laittanut mahat niin koville että sen takia on niin hellänä ja herkkänä. Cocon lääkkeet lopetan huomenna iltaan, silloin on trikozolia taas syöty putkeen 9 päivää ja axiluria viisi. Ei varmaan kannata enempää syöttää, kun ei ole ollut melkein ainuttakaan lääketöntä päivää kuukauteen paitsi ne pari ennen tämän uuden kuurin alkua... Stemppiä sinne ja jospa se maha normaalisoituisi. :) Pelottaa kans meneekö Coco heti löysäksi huomisen jälkeen...

   Poista
  3. Aivan, tuosta pikatestistä oonkin lueskellut jonkun verran. Käsittääkseni jos se otetaan lääkärissä suoraan kissan peräaukosta niin se on ainakin melko epävarma (tai siis usein näyttää positiivista vaikka giardiaa ei olisikaan), en sit tiedä jos pikatestataan monen päivän ulosteesta... Tai että voiko näyttää väärää negaa? Varmasti paras jos tosiaan lähetätte molempien kissojen näytteitä eviraan.

   Mä oon melko varma että Pumpulilla on taas giardia, sillä vaikka se on koko päivänä saanut vaan sitä keitettyä seitiä ja kanaa sekä ripulilääkettä (kaoliini-pektiini) niin uloste on edelleen ihan löysää :( Jos tulos on ens viikolla positiivinen niin en suoraan sanottuna tiedä miten tän kaiken jaksaa taas alottaa alusta, saati tehdä yhtään perusteellisemmin?! :(

   Rahaakin menee hirveitä summia ripulilääkkeisiin ja eläinlääkäriin, höyrypesurikin pitäis kait saada taas kohta jostain lainaan... *itkupotkuraivari* :(

   Olipas kamalaa kuulla että Ruffekin on taas ripulilla, voi raukkaa! :( Vaikka nää kissat joskus kuntoon saataiskin, niin varsinkin pennuista tulee suurella todennäköisyydellä ikuisesti herkkämahaisia :(

   Poista
  4. Ei meillä ollut semmoinen pikatesti, vaan ihan ulostenäytteet kolmelta päivältä säilytettiin niitä purkkeja JÄÄKAAPISSA!! yök... Otettiin pe la ja su ja vietiin maanantai aamuna lääkäriin ja siitä se meni heti samana päivänä tutkittavaksi, jos uloste tutkitaan alle 5päivän kuluessa sei tarvitse formaliinia :)

   Vitsin hitsi, mä nyt vaan toivon että se maha ei oo vaan tottunut olemaan ilman lääkkeitä ja siksi se oireilee!!! En suostu siihen että olisi taas giardiaa, ensiviikollahan saatte senkin tietää kun otatte ne testit. Toivottavasti olisi negatiiviset, meillä Ruffen maha nimittäin oli löysällä kun otettiin ne testit ja näytti silti negatiivista, siksi oon aika sitä mieltä että ei se välttämättä enää sitä giardiaa ole ja mahat vaan oireilee muutenvaan. Onneksi meillä on isällä höyrypesuri, äitillä ja vielä tampereella yksi, niin ei niistä ainakaan ole pulaa.. Tänään taas viedään salaa yleiseen saunaan sohvatyynyt, raapimis puun ja eteisen maton. Tänään kans annan enää illalla viimesen trikozolin, jäsnkättää hiukan miten viikonloppu menee.. Pitää tänään yrittää kuurata niin perusteellisesti ku vaan olla voi, vaikka ollaankin höyrytettä joka päivä sohva, vaihdettu siihen lakanat, lattiat, vessa klooritettu, hiekkis klooritettu, desinfiointiaineella kaikki tasot ja jossei oo lähteny nii en kyllä tiiä.. Ei oikein paremmin voi siivota ku me ollaan siivottu kans niiin paljon!

   Jospa me saatas pentujen mahat kuntoon ja toivottavasti ne ei jäisi herkkämahaisiksi, mutta onhan herkkämahaisille omia ruokia, eise maailmaa kaada<3 tsemppejä sinne, pidän kovasti peukkuja!!

   Poista
  5. Iik, tulin heti tännekin vielä vahvistamaan, etten ole jättänyt sun kommentteja julkaisematta, vaan jostain syystä Blogger ei ole sellaista edes näyttänyt. :-( Luin teidän (molempien) kuulumisia täältä ketjusta, ja lähetän kovasti tsemppejä! Melkoisia sissejä olette, kun jaksatte kaiken tuon. Toivon totisesti, että kaikki pöpöt on jo nistitty. Mä olen niin neuroottinen, että otatin Nupulta ja Jujulta nuo kolmen päivän giardianäytteet, kun ne olivat pieniä. Mitään oikeaa epäilyä ei ollut, sillä kasvattajan kissoissa ei giardiaa ollut eikä ripulikaan ollut koskaan ns. oikeaa ripulia - loput pötköistä vain olivat aina moussemaista kamaa, joka jäi peffakarvoihin kiinni. Siihenkin kyllä tympiintyi... Giardiaa ei löytynyt, joten sain lopulta ratkaisun ongelmaan ruokavaliolla (=kosteiden ruokien sijaan pateet toimivat paremmin, esim. Animonda). Kun ruokavaliota vaihdettiin, niin taas alkoi tulla löysempää tavaraa. Luin hulluna kaikkia enkkusivujakin, ja kävi ilmi, että löysävatsaisuus on rotukissoilla pentuina aika tavallista. Ja kai muillakin, sillä kissanpennun suolisto ei ole vielä niin kovin kehittynyt. Nykyisin meilläkin pystytään onneksi syömään kunnolla kosteita ruokia, kun kissat ovat jo nuoria aikuisia. Kasvattaja sanoi silloin, kun testailin uusia juttuja, että on parasta rauhoittaa tilanne ja syöttää vain yhtä ruokaa, kunnes vatsa rauhoittuu kunnolla. Kun suolinukat ovat kuluneet (kuten varmasti käy vahvojen lääkkeiden kanssa), niin siitä toipuminen vie aikansa. Eli ehkä teilläkin tosiaan voi nyt olla kyse tuosta ilmiöstä eikä giardian uusimisesta. Näin mä ainakin sydämeni pohjasta toivon! Tsemppiä edelleen - ja silitykset kisuille!

   Poista
  6. Minäpä kirjoitin uudestaan, jospase nyt tuli perille asti? :)

   Onneksi meillä löytyy Animondaa kaapista yllikyllin, ja eiköhän broitskun sydämmetkin oo ihan hyvää kamaa. Pitää koklailla, katsotaan va eka miten Cocon maha menee kun lopetan lääkkeet, matolääke aiheutti hiukan löysemmän moussen mutta ei silti jää karvoihin kiinni ja on oikein siisti muuten. Kakkaa tulee pari kertaa päivässä yleensä aamulla ja illalla kuten Rufukseltakin tuli pienenä kun oli aikamoinen ahmatti. :D Coconkin raksukuppi meinaa olla koko ajan tyhjänä.. Mäkin uskon että Pumpulin maha on vaan nyt kaikista lääkkeistä niin sekaisin eikä nyt osaa normalisoitua, vaikka Giardia onkin vaikea saada pois niin hirmuisella siivouksella luulisi kaiken olevan kunnossa. :) Ruffenkin maha oli pentuna aina aika löysänä, mutta siihen autto sit maitohappobakteeri. Ei olla nyt sitä voitu Cocolle ja Ruffelle antaa kun eivät saa syödä märkäruokaa. Tai Rufus ei saa, Coco varmaan saisi mutten ole vielä uskaltanut antaa. :D Tsempit vastaan otettu ja rapsutuksia saa Coco hetikun pääsen kotiin asti! :)

   Poista
  7. Moikka! Miten teillä menee, kun ei ole kuulunut mitään pitkään aikaan? Epäilen nyt myös Bloggerin toimivuutta... :-/ Toivottavasti Ruffe ja Coco voivat hyvin, eikä ole tullut mitään takapakkia. Mukavaa ja ennen kaikkea tervehdyttävää viikkoa!

   Poista
  8. Mennäänpä aivan ristiin rastiin, kerroin kuulumiset äsken sun blogin puolelle kun unohdin katsoa ensin onko tullut uusia kommentteja.. Takapakkia Ruffella, siksi meni vähän viikonloppupostaus fiilikset, mutta jospa tänään ehtisin kirjoitella jotakin hassua :) Kiitos kiitos, me yritetään parantua :(

   Poista
 6. Toivon myös niin että ripuli johtuis vaan elimistön koville joutumisesta eikä giardiasta! Ei jaksais odottaa ens viikkoa ja tuloksia.

  Pumpulilla on koko ajan ollut enempi niin päin että märkäruokaa maha kestää mutta raksuja ei. Raksujen menekki on ollutkin meillä sen takia niin vähäinen, että kasvattajalta tulleet kuivaruuatkin ovat vielä syömättä.. Annoin aluksi pelkästään sitä mitä söi kasvattajallakin (Sanabelle?) ja sekoitin siihen sitten sen pennun mukana tulleen pussin Canagania mutta melkein kaikki odottaa vielä syömistä. Noiden jälkeen oli tarkoitus siirtyä Applaws kitteniin jota on tuolla avaamaton 7,5kg säkki.

  Ollaan siis syötetty lähinnä pelkkää märkäruokaa ja raakaa (jauhelihaa/possun sydäntä/kanaa jne), nyt pakki meni ripulille kun lisättiin raksujen määrää.

  Oletteko muuten saaneet Cocon kuluihin mitään korvauksia kasvattajalta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähänne tulokset voi ottaa vaikka heti, eihän sitä oo pakko oottaa et just viikko ois menny, mut aiotte ottaa ne tänään ni mitäs mä tässä mussutan :D Meilä om sanabellet syöty aikoja sitten ja applawssiakin jonkun verra, mutta nyt syödään tuota hilssiä. Eiköhän se sitten johdu raksuista se ripuli, kannattaa ostaa eläinlääkäristä noita ripuliin tarkotettuja, meillä lääkäri sano että pitää syöttää niin kauan kunnes mahat varmasti kunnossa. :)


   Ei olla saatu, eikä oo tullu mieleen ees kysyä. KIssoilla on tämmösiä ja jos testit oli otettu syksyllä niin mistäs sitä olisi tinnyt että giardia siellä pukkasi. Ruuthi on meitä auttanu muuten niin paljon aina hädän hetkellä ja tykätään hänestä tosi paljon että miksipä sitä mitään pyttämään kun ei tämä hänen vika ole. Kissojen kanssa välillä on tällästä ja sen takia pitää vaan olla rahaa säästössä :)

   Poista