sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Giardia

Aiheesta lisää nyt myös Triolan -blogissa, klik!

Käytiin eilen eläinlääkärissä hakemassa lisää antibioottia kun ripuli ei näyttänyt loppuvan, mutta sain siinä samalla viestin kasvattajalta joka kertoi, että yhdeltä pennulta on löytynyt giardia. Tätä päärynän muotoista suolistoeläintä voidaan havaita jokaisella jolta löytyy selkäranka.

Giardiainfektio on maailmalla yleinen. Suurin osa infektoituneita kissoja on pentuja tai nuoria. Aikuisilla giardiainfektio on usein oireeton, mutta pennun sairastaessa oireita ovat huono painon kehitys tai laihtuminen, suurehko määrä vaaleaa pahanhajuista ripuliulostetta joko jatkuvasti tai ajoittain. 

 No mitenkäs tästä suolistoeläimestä pääsee eroon?
 • Aloitetaan Axilur-kuuri, meillä Cocolle ja Rufukselle 10 päivää, Rufukselle kokonainen tabletti joka päivä ja Cocolle puolikas.
 • Koti täytyy pitää todella todella siistinä, koska tämä pirulainen uusiutuu helskultin helposti, elikkkä koko koti täytyy pestä ja desinfioida huolellisesti esim. Klorite-pesuaineella. Hiekkalaatikon hiekat vaihdetaan kakan jälkeen ja laatikko desinfoidaan. Laatikkoon aluspussi ja siihen uutta hiekkaa noin sentti pohjalle.
 • Tekstiilit pestään 60 asteessa. Matot täytyy saunottaa tai viedä pesulaan. Meillä ne lojuu nyt parvekkeella kun ei ole saunaa eikä vielä autoa.
 • Maanantaina saamme saman aikaisesti metronidatsolilääkitysen Trichozol, joka auttaa ripuliin muttei poista itse giardiaa.
 • Hoidon tulos kontrolloidaan kolmelta päivältä kerätyistä ulostenäytteistä viikon kuluttua lääkityksen päättymisestä. Tätä myöhemmin kerätty näyte voi kertoa jo uudesta infektiosta, jos ympäristön puhdistus ei ole onnistunut.
Giardia on siis itse piru, josta ei välttämättä pääsekkään niin helposti eroon. Poikaystäväni mummolla oli ollut tämä piru ja hän oli mennyt 24 neliöiseen asuntoon kissansa kanssa ja tätä rumbaa oli kestänyt puolitoista kuukautta, koska giardia oli uusiutunut 3 kertaa.  Helpompaahan tämä olisi hoitaa pois tampereella, kun sielä puolet pienempi asunto ja vähemmän tavaraa. Toivottavasti osaamme siivota kunnolla. Tänään pitäisi käydä kaupasta ostamassa kaiken maailman siivoistarvikkeita ja siivousta pitäisi tehdä kahdesti päivässä. Kissoihin ei myöskään saisi koskea ollenkaan ja aina koskemisen jälkeen käytettävä käsidesiä jota täytyy muutenkin laittaa melkeinpä koko ajan.

Mitäs me giardiapyllyt

18 kommenttia :

 1. Voi itku! Teillä on nyt kyllä inhaa vastoinkäymistä, joka vie veronsa kissanomistamisen ihanuudesta! MUTTA onneksi tuo on kuitenkin hoidettavissa oleva vaiva, ja vaikutat kyllä sen verran sinnikkäältä, että saat karkotettua mokoman alkueläimen kerralla! Sitten ei tarvitse enää peppukarvoja parturoida, vaan alkaa uusi, kuohkeiden villahousujen aikakausi. Tsemppiä tähän ikävimpään vaiheeseen! Pian se onneksi on ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kyllä nyt inhottavaa, kun pelottaa vaan että uusii ja uusii eikä päästä ikinä eroon. Kissoihin ei saa edes koskea, ja mikäs sen kamalampaa kun uusi pentu jolle ei saa antaa edes rapsutuksia :( Pitäisi lähteä sinne kauppaan mutta kun perhanan perhana!! Stemppiä tarvitaan, ja toivotaan että on

   Poista
  2. Mietinkin tuota, että pahinta varmaan on, ettei kissoja voi paijata - koko viikkoonko?! Ehkä sun pitää askarrella jokin elmukelmupuku, joka ulottuu päästä varpaisiin. Sittenpähän ei giardiat leviäisi, vaikka kuinka kissoja rapsuttelisi. Kyllä mä uskon, että pääsette vaivasta piankin eroon. Hyvä että selvisi näin pian, mistä on kyse eikä kyseessä ole vaarallinen juttu - vaikkakin tietysti muulla tavoin ikävä.

   Poista
  3. No on, ja aikalailla pitäää pysyä erossa koko matokuurin ajan.. :( mutta kyllä niitä aina välillä salaa rapsuttaa ja eikun vaan käsi pesulla ja käsidesiä perään! Käytiin just kaupassa ja ostettiin vessan pesuun klooria ja parkertin pesuun omaa ainetta ja moppaus vehkeet! Näilläkun putsaa paristi päivässä niin pitäisi loinen saada pois, vielä varmaan äitini käy ostamassa huomenna semmosen höyrypesurin jolla saa kaikki verhot ja muut tekstiilit pestyä! Ainut ongelma onnyt vaan nuo matot kun meillä on vaan yleinen sauna ja pesula onniin kallis.. Ja tietysti isin nahkasohvakin on aika kinkkinen putsata.... Mutta toivotaaan että onnistuu Giardian pois saanti nopsaa :)

   Poista
 2. No huhhuh! Toivottavasti pääsette eroon siitä vaivasta! Varmasti uuvuttavaa siivota joka paikka ja pitää joka paikka myös puhtaana. Ärstyyävää varmaan jos kissoihinkaan ei voi koskea :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. IHANAA!! Kirjoitusvirheitä kun kirjoitan yleensä puhelimella kommentteja... Nytkin koko ajan saa olla pyyhkimisnappia käyttämässä :D

   Poista
  2. Niin toivotaan, ollaan kyllä tänäänkin aika hyvin putsailtu paikkoja, vieläkun saisi sen höyrypesurin! Kirjotusvirheet on ihan fine, en minäkään osaa kirjottaa ainuttakaan lausetta oikein, aina täytyy korjata :D

   Poista
 3. Moi! Löysin sattumalta blogisi kun googlettelin tietoa giardiasta. Jos oikein ymmärsin niin meillä on teidän kissan sisko, syntymäaika 27.11.13 ja lähtöisin Starring kissalasta? :) Ihan sama vaiva jyllää meillä, menossa on Axilur + Trikozol kuuri ja maanantaina edessä perusteellinen asunnon desinfiointi :( Jos kiinnostaa enemmän vaihtaa kuulumisia niin s.posti on locoisan (at) gmail.com, fb:stäkin löydyn :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo teillä on se suloinen colorpoint tyttö :) minulla on siitäkin kuvia tuossa yhdessä postauksessa! Me ollaan aika hyvin kuurattu kämppää kahdesti päivässä nyt lauantaista asti ja tuntuu ettei ripulista ja koko giardiasta pääse millään eroon.. Mites teillä on menny? Onko ripulia vieläkin ja kauan olette nyt syöneet lääkkeitä? :)

   Poista
 4. Joo, siitä söpöliinistä tuli meidän Tahmatassu alias Pumpuli :) En oikein osaa tän hetkistä tilannetta sanoa kun Pumpuli ei ainakaan vuorokauteen ole ulostanut, jännityksellä odotellaan et minkälaista mahtaa tulla :D Axilur aloitettiin tiistaina ja Trikozol eilen illalla, nyt on siis vasta kolme annosta antibioottia annettu. Meneeks teilläkin pennulle yks neljäsosa ja miten annat sen? Axiluria varmaan puolikas?

  Me ei olla vielä kämppää kuurattu juuri mitenkään, maanantaina sitten vasta perusteellisesti. Joudutaan viemään näytteet giardian varalta itseltämmekin tutkittaviksi, toivottavasti ei oltais saatu tartuntaa.. Tosi hankalaa tää ku on pieniä lapsiakin, varsinki vauvalla on kädet vähän väliä suussa :(

  Annatko lääkkeiden lisäksi mitään? Me aloitettiin tän ripulin hoito kaoliini-pektiinillä, lisänä meni promax-tahnaa ja nutrisal-jauhetta, ruokana monta päivää pelkkää keitettyä sei-kanaa. Noista ei kuitenkaan mitään näkyvää apua ollut, eikä ihmekkään kun syy olikin tää pirullinen alkueläin :(

  VastaaPoista
 5. Jiihaa, tänä aamuna hiekkalaatikossa oli kiinteä PÖKÄLE! :) Ihan mieletön muutos siihen jatkuvaan ripuliin ja näin nopeasti!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea teille kiinteästä kakasta, toivottavasti päihitätte! Meillä tulee vaan löysää ja löysää. Välillä on ollut kiinteää, mutta sen jälkeen uudestaan taas löysää.. Alkaa vähän hermot mennä. :(

   Meillä on pennulle sitä 200mg trikozolia 1/6 osaa aamuin illoin ja isommalle taas 400grammasta 1/4 aamuin illoin.. Pakko soittaa tänään jollekkin toiselle eläinlääkäörille kun tuntuu että tuo lääkäri oli jotenkin välinpitämätön.. Axiluria joo puolikas pienelle ja kokonainen isolle.

   Ekaks oli keitettyä kanaa ja tylosin antibioottia mutta eihän ne auttaneet, niin nyt aan tuota axiluria ja trikozolia ja hirmuisesti siivousta..

   Poista
 6. Siis häh, meille kirjoitettiin kans eläinlääkärissä resepti 200mg Trikozoliin, mutta kun mentiin apteekista sitä hakemaan niin apteekkari sanoi että sitä ei enää valmisteta ollenkaan?! Soitti vielä eläinlääkäriin ja kysyi saako vaihtaa 400mg versioon ja sitä siis saatiin... Arvaa vaan onks helppoa saada siitä tabletista niinkin pieni palanen ku 1/8.

  Paljonko teidän pentu muuten painaa? Mietin että saako se liian vähän antibioottia, kun meidän alkuperäisessä ohjeessa Pumpulille määrättiin Trikozol 200mg 1/4 tablettia 2 x päivässä, eli sitä 200 millistä ois menny puolikas päivässä.

  Teille annettiin vissiin muutenkin erilaiset ohjeet kerta siivoatte joka päivä ja vältätte kissoihin koskemistakin? Meille annettiin ohjeeksi et tosiaan kuurin viidentenä päivänä koko asunnon ja kissatarvikkeiden desinfiointi, sen takia ei vielä olla sen ihmeemmin edes siivottu. Desinfioinnin jälkeen sitte jatkossakin jonkun aikaa tarkemmin.

  Tsemppiä teillekin taistoon, tosin ei sitä vielä täälläkään uskalla täysin innostua ennen kuin lopulliset näytteet on toivottavasti joskus todettu puhtaiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me saatiin eläinlääkäristä tuota 200 mg trikozolia ja Coco painaa 2,1kg. Aika hassua kun saatiin eri annokset, illall soittaa toinen eläinlääkäri mulle niin tyätyy siltä kysellä.. Varmaan on kivaa tuota isompaa tablettia yrittää pilkkoa, kun neljään osaankin se on ärsyttävää.. Me ollaan luettu noita enkun kielisiä sivuja ja siellä käy ilmi että giardia uusii tosi helposti ja se taitaa aina jäädä suolistoon ''nukkumaan'' ja sitten se aina välillä uusiutuu, sitten se heikentä vastustuskykyä tosi paljon ja aiheuttaa vakaviin sairauksiin altistumista tosi herkästi ja pahimmillaan ne estää ravinnon imeytymistä..

   Ei kivaa ja vähän masentaa, mutta ehkä tästä selvitään :(

   Ei meille oikein edes annettu ohjeita kun oli niin huono lääkäri, netistä ollaan katottu paljon kaikkia ohjeita, mutta tuntuu että maailma silti kaatuu niskaan eikä tästä pääse ikinä eroon.

   Poista
 7. Voi että, kuulostaa kyllä melkoiselta kiusankappaleelta Girargia :( Varmasti arki käy vähän raskaaksi tuossa hässäkässä... Mutta kyllä se jossain vaiheessa paranee, kun vaan jaksaa yrittää! Ja sitten kun se paranee niin saa antaa koko ajan edestä rapsutuksia kisuille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vain kuulosta vaan myös on! :( Cocolla menee paljon paremmin kuin Ruffella, mutta eiköhän Ruffenkin maha jossain vaiheessa ala taas normaaliksi..

   Poista
 8. Meillä otettiin kans vuosia sitten kissa starringilta, mutta sijoituskodista, joka ripuloitsi kuukauden verran. Meillä ei onneksi ollut giardiaa, jota pelkäsin. Ripuli parani yhtä nopeasti kun tulikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruffe on syntynyt 2012 marraskuussa ja Coco 2013 marraskuussa, Cocolla oli giardia silloin kun se tuli, mutta onneksi tostakin on aikaa jo vuoden :) Pennuilla saattaa olla ripulia luovutusiässä ihan muuten vaan, Ruffellakin oli kun se otettiin ja se johtui varmaan pelkästä tressistä! Nyt meillä jäi gardiasta maha herkäksi, ja Ruffe on ripuloinut viimeiset 2kk ja yritetään kauheesti löytää siihen lääkettä. Toivottavasti kohta jo helpottaa!

   Poista