maanantai 15. joulukuuta 2014

Raakaruokinnan aloittelua

Olen nyt edellis viikon tehnyt ihan hirmuisesti laskutoimituksia, nimittäin kissojen raakaruokintaan liittyen. Ensimmäisenä haluan kiittää ihan hurjasti Piiviä joka on auttanut mua sähköpostien välityksellä ihan hirmuisen paljon tän jutun alottamisessa. Ihanaa, että on noinkin ihania ja auttavaisia ihmisiä. ♥

''Sanoiko joku Herkkuja ?''
Meille ei siis tosiaan tuo teollinenruoka ole oikein napannut, jos syövät liikaa menee maha sekaisin. Ollaan kokeiltu vaikka ja mitä siltikään ei meinaa onnistua. Ollaankin syötetty nyt raakaa ja raksuja, mutta raksut eivät enää maistu Ruffelle ollenkaan ja jos Coco syö vähänkin enemmän 20gramman huomaa sen vessaa siivottaessa. Tuo raksumäärähän ei nyt ollenkaan riitä kissalle saamaan kaikkia tarvitsemiaan hivenaineita, joten ruokinnat meni aivan uusiksi. Onnekseni vanhat ruuat saatiin myytyä parempiin suihin eikä kolmea kiloa raksuja jouduttukkaan heittämään roskiin!

Ruffe lähettää Haikulle, Ragnarille ja Noralle paljon terkkuja ja kiitoksia ♥
Ensimmäiseksi menin lukemaan pikkupetojen -blogia, josta sain paljon tarvittavia tietoja, ihana blogi täytyy sanoa! Kaikki mitä en löytänyt ja jäi askarruttamaan kysyin sitten sähköpostilla ja tietoahan tuli ja nyt oonkin aika perillä jutuista! Oon vähän semmonen kaikkiheti -tyyppi ja kun aloin näitä juttuja laskeskelemaan illalla saatoin laskea niitä vielä neljältä aamuyöllä... Olisi varmaan ollut fiksumpi laskea päivällä mutta minkäs teet. Monesti laskut meni myös uusiksi, että saatiin varmasti hyvät kalsium:fosfori -suhteet.

Coco keskittyi ruuan odottelemiseen loikoillen
Me ollaan nyt alotettu tätä juttua pikkuhiljaa, maistellaan vähän kaikkia ruokia ensin sitten enemmän. Ollaan nyt syöty hyvillä mielin possun sydäntä, kieltä ja sika-nauta jauhelihaa jossa rasvaa alle 10%. Tänään illalla me meinataan maistella possun luumurskaa ja maksaa. Toivottavasti maistuu. Tänään myös pilkottiin kissoille paljon lihoja, mutta huomasinkin ettei pakkasessa enää olekkaan kieltä joten sitä pitäisi käydä ostamassa varmaan huomenna kuten myös hevosen palalihaa. Hevosta ei olla vielä maistettu, mutta suunnitelmissa olisi, sekun kuuluu myös meidän uuteen menuun!

Meidän menu näyttää nyt tältä, muutoksia tosin saattaa tulla vielä, mutta näin nyt alkuun:

Päivittäin:
Lihaa:  Possun, naudan, hevosen jauhelihaa, palalihaa yms. 50g/kissa
Lihaista luuta: 7 g/kissa
Merilevää teelusikan kärjellinen (n. 0,25 g) /Ruffe, Cocolle puolet enemmän

5kertaa viikossa
Multicat-vitamiinilisä 1 tbl/Ruffe 1,5tbl/Coco
Possun sydäntä 50 g/kissa

4kertaa viikossa
Pieni loraus Salmopet-lohiöljyä/kissa
Psyllium Jauhetta 1tl/kissa

2kertaa viikossa
Possun kieli 50 g/kissa
Possun maksa 10g/kissa
Kananmunankeltuainen (tällöin ei Multicatia) 1 kpl/kissa

kaikkea ''hyvää'' nomnom!
Muutoksia saattaa tietysti vielä tulla, ainakin maksa yritetään saada annettua kokonaan kerralla ja salmopettiakin annetaan varmaan jossain vaiheessa vähän enemmän. Oon laskenut ihan hirveesti kalsium:fosfori -suhteita ja nyt meillä ne on neljänä päivänä 1,2:1 ja kolmena päivänä 1,4:1, joka on mun mielestä ihan hyvä ainakin näin alkuun. Vielä ei olla ostettu kaikkia noita lisäravinteita, mutta tähän me pyrimme. Kanaa tosiaan tässä menussa ei ole siksi, kun meidän kissojen mahat eivät kestä enään ollenkaan kanaa joka on tosi harmillista. Kanan puutteen takia sinkin tarve ei täyty joten sinkkilisä tulee ottaa mukaan myös ruokavalioon.

''Eihän tämä tämmöinen käy ettei tätä ole edes vielä pilkottu..... HMH''
Oon ollu aika innoissani tästä jutusta enkä millään jaksas oottaa kissojen iltapalan antoa! Päätettiin miehen kanssa niin, että hän hoitaa ruokien pilkkomisen ja mä taas näitten juttujen laskemisen. Vaikka mulla ei ookkaan mikään maailman paras matikkapää, niin oon ainakin sen saanut selville, että neljän viikon ruuat maksavat noin 25e/kissa ja se on musta ihan ok. Illalla varmaan muserrun kun maksa ei kuitenkaan maistu kissoille, mutta onneks saatiin hyvä vinkki käyttää tonnikalanlientä hyvää makua antamaan!

''NONI nyt päästiin asiaan annas vähäsen siitä niin mumsmums HYVÄÄ''

17 kommenttia :

 1. Uuh, mulla meni taas jo aivot solmuun ja tunnen itseni huonoksi kissanomistajaksi... Ihanaa, että jaksat laskea ja saat apua näihin ruokintajuttuihin. Toivottavasti muonat sopivat masulle ja maistuvat hyvältä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos totta puhutaan, ei me tähän oltas lähetty ellei olisi pakko :( Ruffen sain huijattua syömään kupit tyhjäksi, mutta Coco ei suostunut edes haistamaan vaikka laitoin palvikinkkuakin joukkoon. Oivoi mitähän tästäkin tuleee :'')

   Poista
  2. Onnekseni Coco on sisimmässään hyvin lihava kissa eli nyt se meni syömään nätisti kuppinsa tyhjäksi, masuun meni jauhelihat, kielet, maksat ja luumurskeet. <3

   Poista
 2. Toivottavasti uusi ruokavalio osoittautuu hyväksi ja maistuvaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, vähän vielä nirppailuja nähtävillä tuon maksan suhteen mutta onneksi sitä saadaan vaan kahdesti päivässä ;)

   Poista
 3. Ilo olla avuksi! Terkkuja myös Ruffelle ja Cocolle kisuilta! :) Cocolle tosiaan olisi hyvä ottaa rasvainen kala viikkomenuun D-vitamiinin lisäsaamiseksi, jos se pystyy kalaa syömään. Samalla siitä antaa Ruffellekin. :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kalaa pitää katsoa, mekun ei itekkään sitä ikinä osteta kun niin kallista, mutta ehkä tulevaisuudessa sitten kun on nämä taloudelliset jutut kondiksessa! :---) Kiitos vielä avuista!

   Poista
 4. Toivottavasti uusi ruokavalio auttaa ja kissat syövät innolla! :) Nostan hattua kun alat tällaiseen, minulla ei riittäisi kärsivällisyys.... :') Hyvä että jotkut jaksavat ja näkevät näin paljon vaivaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olla vielä ehdittykkään kokeilemaan kieliheppa sekotusta, mutta muuten on sujunut hyvin. Jauheliha, possun sydän ja luumurske maistuu mutta maksan kanssa oli vähän ongelmaa, onnekseni nekin meni silti suuhun! Psyllium jauhekkin menee ruuan seassa :---) Hitaasti mutta varmasti! Lähin tänään vanhempieni luokse käymään niin ei viitsi antaa miehen kokeilla yksin uusia juttuja kun eihän se osaa kuitenkaan :D

   Poista
  2. Hyvin on näköjää lähtenyt liikkeelle! :) Ja onhan se ymmärrettävää ettei miestä pistetä kokeilemaan heti yksinään tollasta. :----D
   Meillä ei onnistuisi kun hienohelma Hannibal ei söisi sitä ja tätä lihaa ja huutaisi missä on mun raksut :D

   Poista
  3. Kannattaa joskus kokeilla possun tai kanansydämmiä, ne on monen kissan herkkua vaikka ois teollista vaan syönyt niin silti. Ruffekin rakastui heti! :D

   Poista
 5. Kuulostaa hyvältä ruokalistalta. Pikkupetojen blogi ja Piivi on kyllä suuri apu näissä raakaruoka-asioissa!

  Mulla on semmoinen puolibarffaus näille omilleni, mutta pakkaa sekoittaa hieman se, ettei Pipsu suostu syömään samoja ruokia kuin Miiru, Miiru puolestaan syö kyllä kaikkea :-). Ja Pipsu on kala-allergikko. Siinä sitten ruoka-aikaan seison välillä kuin erotuomari kissojen välissä, ettei Miiru mene syömään Pipsun ruokia - ne on nimittäin hirmuisen kiinnostuneita kuitenkin toistensa lautasista varsinkin kun tajuavat, että toisella on erilaista lihaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tosiaan olisi uskaltanut lähteä tähän ilman Piiviä, ihanaa kun hän auttoi! Mekin puolibarffattiin, mutta eise teollinen ollut ollenaan hyvä siinä sivussa :( Hauska kuulla että muillakin kissojen ruokkiminen on yhtä erotuomarina oloa, meillä jos toinen jättää vähän lautaselle on toinen menossa heti syömään jämät. Nythän se ei tietenkään käy kun on tota luuta myös tossa ruokavaliossa ettei toinen saa liikaa ja toinen taas liian vähän. Harmi että teillä on allergiaa, sitä näyttää olevan tosi monella kissalla ja muutenkin paljon kaikkia sairauksia tullut huomattua täällä blogimaailmassa! :--(

   Poista
 6. Hmm. Mä kiinnostuin tosta houkuttimesta, tonnikalaliemestä. Saako pelkkää lientä, vai kaadoitko kissan tonnikalapurkista? Sitä meillä ei ole vielä kokeiltu ja se voisi auttaa!

  Mun on kans pakko yrittää vaan puolibarffausta, kun ei äly riitä ymmärtämään mitään laskuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ei sittenkään kokeiltu tuota lientä, mutta kokeiltiin trhiven niitä tonnikala ja vaaleakala herkkuja joita voi silleen murentaa ruuan sekaan semmoseks jauhoksi, kun joskus nirsottaa niin sit on mennyt kaikki hyvin masuun! Puolibarffaus on kans hyvä, siinähän voi olla raakaa tosiaan se puolet ja syöttää sydäntä joka on melkeen joka kissan herkku tai sit ihan muutenvaan jotain lihaa :---) Meille vaan toi puolibarffauskaan ei käynyt, kun meni se masu sekasin heti.. :---( Sain ton tonnikalaliemi vinkin pikkupedot -blogin Piiviltä, kannattaa käydä siltä kyselemässä siitä lisää ;---)

   Poista