maanantai 13. tammikuuta 2014

Eläinlääkärikäynnit

Joskus saattaa käydä niin, että omalle pienelle vauvalle tuleekin jokin ikävä sairaus. Rufusta on täytynyt pariin kertaan käyttää eläinlääkärissä. On ollut silmätulehdusta ja kastrointihaavakin pääsi tulehtumaan. Onneksi meillä on vakuutus niin saa vähän rahaakin takaisin noista jutuista. Eläinlääkärit on vähän ylihinnoiteltuja mun mielestä, kun ajattelee 100 euron laskua lääkkeiden vaihdosta.. Ei niin kiva, mutta takaisin asiaan! Rufuksella loppui juuri 10 päivän antibioottikuuri. Ei oikein kunnolla vieläkään tiedetä mikä Rufuksella on/oli, mutta kerronpa hiukan taustaa. 

Kaikki lähti siitä kun joulukuun puolivälissä tasan kuukausi sitten Rufus oksensi karvapallon. No tämähän on aivan normaalia, mutta karvapallon jälkeen alkoi yskä. Ajateltiin ensin, että yskiminen olisi johtunut jostain karvanjämistä kurkussa. Yskiminen oli semmoista limaista röhinää, kuten nuhassa olevan ihmisen räkäyskä.
Kun Rufus oli yskinyt viisi päivää alkoi kyllä hälytys kellot soida kun ei tullut oksennuskaan. Rufus siis yski kerran päivässä. Soitettiin tuolloin eläinlääkärille ja hän sanoi, että pitäisi päästä lääkäriin lähipäivinä. Otettiin neuvosta vaari ja mentiin lääkäriin parin päivän päästä.
Lääkärissä otettiin kaikenmaailman testejä. Tutkittiin tietysti ihan perus jutut silmät, korvat, syke sun muut perustarkastukseen kuuluvat asiat. Ekstrana Rufus nukutettiin ja katsottiin nieluun kunnolla, että löytyykö sieltä mitään. No ei löytynyt. Otettiin myös virtsanäyte kun Rufus oli pissinyt paljon pieniä pissejä, mutta ajateltiin  sen olevan vain stressiperäistä kuten olikin. Rufus pääsi myös röntgeniin ja sieltähän löytyi jotakin. Keuhkot olivat osittain läikikkäät ja tiiviit. Muuta ei oikein osattu sanoa. Verikoe tuloksista näki, että jotkut arvot joiden nimeä en muista on korkealla ja se saattaa liittyä jotenkin allergiaan? 

Saatiin Rufukselle antibiootit joita piti antaa kymmenen päivää. Lääkäri sanoi, että jos tulee joitain vatsaongelmia lääke täytyy laittaa vaihtoon. Vatsaongelmiahan tuli. Rufus ei enää suostunut syömään mitään. Piti pakko syöttää ihan vain kissan parhaaksi. Rufus sai myös neljän päivän jälkeen ripulin. Jee! No eikun vain soitto lääkärille, että antibiootti on auttanut, mutta tuli ripuli, että mitäs nyt sitten. Sanoi, että jos yskä uusii niin soittakaa uudestaan, mutta toivotaan, että olisi poissa pysyvästi.

Viiden päivän jälkeen yskä tuli taas. Eikun taas lääkärille soittoa ja saatiin uusi aika. Saatiin lisää antibioottia ja kortisonipiikki. Rufus yski pari päivää vielä kortisonipiikin jälkeen vaikka niin ei pitäisi tapahtua jos yskä oli astman/allergian takia tullut. Kortisonin olisi pitänyt vaikuttaa heti. Onneksi nyt antibiootti on auttanut. Jäi vaan todella hämmentävä fiilis kun ensimmäinen lääkäri veikkaa infektiota keuhkoissa ja toinen ei usko siihen ollenkaan vaan sanoo, että kyse on astmasta. Käytiin siis ensin Helsingin lääkärissä ja toinen lääkäri oli taas Tampereella. Lääkärit olivat kyllä samasta ketjusta, että näkivät edellisen käynnin tiedot tietokoneelta.
Tuo tampereen lääkäri vähän pelotteli, että jos kyse on astmasta saattaa se uusiutua kuukauden päästä. Toivottavasti ei. 

Nytkään Rufukselle ei ole oikein maistunut ruoka ja stressaa edelleen todella paljon. Toivottavasti tämä tauti olisi nyt voitettu. Kissakin saisi elää taas stressittömänä ilman joka päiväistä lääkkeiden tunkemista nassuun. Onko teidän rakkailla ollut mitään vakavempia sairauksia?

Sairauspäivät menikin sängyssä loikoillen

 Silmätulehdus iski toiseen silmään syksyllä

8 kommenttia :

 1. Sairauksilta on oikeastaan vältytty. Meidän kissoilla ei ole ollut juuri mitään muuta kun Taavetilla oli vähän ripulia pennumpana johtuen kai kun söi kalaa liian aikaisin. Vilillä viimeisimpänä oli kun oli tapellut naapurin kissan kanssa niin oli tullut jälki otsaan ja siihen kerääntyi nestettä mutta onneksi neste lähti patista pois ja nyt enää parantuva jälki. Pikku vaivoja kuitenkin on jo 8v kissalla mutta ei vakavia että lääkärissä olisi tarvinnut käydä :) Lääkärikäynti oli vain kun "kollius" lähti. Kohta olisi Taavetinkin aika käydä lääkärissä kokemassa sama kohtalo :D Toivottavasti Rufus paranee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä ettei ole ollut mitään vakavaa! Kissatkin stressaavat kamalasti lääkärille menosta. Tuntuu aina, että Rufus tulee sieltä karvattomana takaisin, kun se pöllyttää stressin voimalla karvat karkuun. Taavetti raukka, onhan se ilkeää kun miehyys viedään, tässä tapauksessa vaan hieman erillailla kuin yleensä! Toivottavasti löytyy kummtakin. Rufuksella oli piilokives ja se todellakin oli piilossa, kun sitä ei löydetty. Lääkäri oli kovasti tonkinut Ruffen sisuskaluja läpi ja leikkaus haavakin oli paljon isompi kuin yleensä. Ei sitä vain löytynyt mistään. Minnelie kadonnut, haha :D Joo Rufus on paranemaan päin kuhan nyt vaan lopettais ton Ruuasta nirppailun ja söis sitä mitä on tarjolla >8(

   Poista
  2. Mukava kuulla että paremmin jo voidaan :) Joskus kissat kyllä osaavat olla nirsoja ruuan suhteen. Joskus tosin ruoka ei vain maistu. Taavettikin alkaa oppia Vililtä nirsoilun alkeet... Vili kun on tarkka ruuistaan :D

   Poista
 2. Meillä tuo on kyllä tosi valikoiva ruuan suhteen, ei kiva. No toivottavasti tuleva pentu ei ole nirppis ja syö joskus Ruffen aikuis ruuat. Eipähän mene hukkaan kun nuo säilyy kummiskin aika pitkään! Rufuskaan ei ollut pentuna nirso mutta sitten sille ei enää ruoka kelvannut. Ei oikein tiiä mitä tapahtui. :(

  VastaaPoista
 3. Meillä kans kaksi kissaa, maatiaisia tosin, mutta kuitenkin. Isommalla oli vähä aikaa sitten jokin tukos virtsaputkessa ilmeisesti o.O Huomattiin se kun kisu yritti poikkeuksellisesti pissiä kaikkialle muualle, kuin sinne omaan laatikkoon ja varattiin aika. Lääkäri tutki ja paineli ja totesi, että virtsarakko ihan täynnä, pitää katetroida ja kisu sai sitten kipulääkkeet ja antibiootit kotia, onneksi meni ohi noinkin helposti. Sitten on tämä meidän pikkuinen... Haettiin pieni-kisu eräästä maalaistalosta Lapuan lähettyviltä ja kun vietiin pentu ensimmäistä kertaa lääkärille tutkittavaksi ja rokotukseen, saimme tietoomme voimakkaan sydämen sivuäänen. Lääkäri veikkasi, että voi mennä ohi kun pentu kasvaa. Vietiin pikkuinen myöhemmin toiseen eläinlääkäriin sitten sydänultraan ja sieltä paljaistuikin semmoinen löydös, mitä lääkäri ei ollut eläissään nähnyt. Pienellä todettiin kissoille hyvin harvinainen sydän'sairaus' Fallotin Tetralogia, eli pikkuisen sydän on täysin mutatioitunut, ja kisu ei ole tämän takia kovin pitkä ikäinen :< Mitään ei oikeastaan ole tehtävissä pienen hyväksi, elää niin kauan kuin elää :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Ano!
   Luulisi, että isommalla olisi ollut virtsakiviä, kun jos niitä on niin silloihan kissa ei oikein pysty pissimään ja pissii kaikkialle muualle paitsi omaan hiekkikseen. Minulle olisi tullut se ensimmäisenä mieleen! Virtsakivet johtuvat täysin ruokavaliosta, mitä teillä syödään? Virtsakiviä tulee yleensä marketti ruuista, koska niissä on paljon viljaa ja tosi vähän lihaa. Kissa ei itse hyödy viljasta ollenkaan ja siitä on pelkkää haittaa. Vähän kuin ihminen söisi roskaruokaa koko ikänsä, ei siis hyvä! Onneksi kuitenkin meni ohi, nuo yleensä uusii nopsaa jos kyse oli virtsakivistä, ellei sitten vaihda ruokavaliota laadukkaampaan. :)

   Voi teidän pientä, tunnistinkin sinut jo oi ystäväni ja voin sanoa, että teidän pieni ihanuus kisuli on kovin söpö ja toivotaan nyt, että eläisi kuitenkin onnellisesti niin pitkään kuin mahdollista! Vähän sääliksi käy tietysti toista, ja inhottavaa kun iloisena ottaa kissan ja tuleekin julki jotain tämmöistä. Siinä vaiheessa onkin jo niin kiintynyt kaveriin, ettei siitä halua luopua<3 Terkkuja ja rapsutuksia sinne karvamöllyköille!

   Poista
  2. Ajattelinkin, että tunnistat minut ;D Isommalle kisulle syötetään ihan mustista&mirristä ostettuja ruokia, yleensä Royal Canin'ia, ja tosiaan eläinlääkärissä kun käytiin tuon pisu ongelman myötä, niin ei lääkäri löytänyt virtsakiviä tms, joka olisi aiheuttanut tuon, ettei pysty pissimään ;o

   Poista
  3. Royal Canin ruuissa on myös viljaa, Royal Caninista voisi luulla, että se on hyvää ruokaa kun Eläinlääkäreissäkin sitä on aina tarjolla, mutta RC laittaa rahaa hyvään mainostukseen. Rc:n ruuissa lihaa ei ole niin paljon kuin esim Applawssissa ja ruokaa on kyllästetty kovasti viljoilla. Viljan sanotaan rasittavan haimaa ja munuaisia, aiheuttavan hammaskiveä ja nostavan virtsan pH-arvoa joka johtaa virtsakiviin! Rc:ssa on raakaaproteini n. 30prosenttia kun taas applawssissa on melkein 50prosenttia. Hintahan taitaa noilla olla jopa sama mustissa ja mirrissä joten kannatan kovasti raksujen vaihtoa. Applaws on hyvä merkki ja sitä löytyy pennuille ja aikuisille kananmkauisena, kannattaa kokeilla! Rufuksen kasvattajakin suosittelee tätä :)

   Outoa ettei lääkäri löytänytkään virtsakiviä. No onneksi kummiskin meni ohi :) Vähän sama kun ei mekään oikein tiedetä mikä Ruffella oli, mutta toivottaan nyt ettei ainakaan astmaa. Astma se nimittäin uusiutuu ja sitten Rufus saisi oman inhalaattorin :(

   Poista